Karel Gomes

ARTIEST

“Always give the best – Give Love!”

karel-gomes-page

Karel Gomes

Geboren in 1930 te Rotterdam, overleden in 2016 te Zwanenburg.

Karel Gomes studeerde aan de Rijksacademie te Amsterdam.
Zijn werk is aangekocht door musea, gemeenten en particulieren in binnen- en buitenland.Beelden van Karel Gomes bevinden zich o.a. in het Rijksmuseum, het Amsterdams Historisch Museum en het Centraal Museum te Utrecht. Hij is de enige levende kunstenaar die werk heeft staan in het Rijksmuseum.
Belangrijke beelden van Gomes zijn o.a.: de joodse vluchteling, de middeleeuwse dodendans, de serie martelingen en het Ghandi-monument aan de Churchillaanin Amsterdam.In opdracht van de H. Johannes de Doperkerk in Hoofddorp maakte hij voor de beeldentuin achter de kerk de Kruisweg Statie, hiervan is een boek verschenen; “De Kruisweg aan de Kruisweg”.

Het werk van Gomes kenmerkt zich door krachtige expressieve beelden met een eigen stijl. Het gebaar, de emotie wordt gevangen in een ruimtelijke vorm, waarbij ook de ruimte en de vrije lucht eromheen moet meewerken. Of hij nu klein of monumentaal werkt, de beelden hebben een enorme zeggingskracht. Figuratief, soms gedetailleerd dan weer grover uitgewerkt, maar met alle essenties.

Karel heeft met een tiental werken zijn stempel op de Haarlemmermeer gedrukt. De Polderjongen, beeldengroep De Recreanten en Leeghwater zijn slechts enkele voorbeelden. Karel Gomes rangschikt zichzelf niet onder een bepaalde kunststroming.